Van schapenwol naar zeep; bij Matties kan het allemaal!

08-02-2023
183 keer bekeken 0 reacties

Is het nog steeds de Week van de Circulaire Economie? Jazeker! Daarom dit keer Wouter van werkplaats Matties aan het woord. Deze kleinschalige werkplek is ingericht op mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Ze vervaardigen bij Matties o.a. schapenvachten, kleden, yogamatten.. en zeep!

Dagbesteding met een staartje

Matties richt zich op (jong)volwassenen met een licht-verstandelijke beperking, autisme spectrum stoornis, een psychische of lichamelijke aandoening. Deze kunnen bij Matties terecht voor dagbesteding. Ook mensen zonder label met een tijdelijke zorgvraag zijn bij Matties van harte welkom. Wouter: ‘’Iedereen die hier behoefte aan heeft kan Matties inschakelen. De werkzaamheden zijn geschikt voor een brede doelgroep.’’ In het bijzonder voor cliënten, zegt Wouter: ‘’Werken met wol vereist de nodige aandacht. Wat het juist voor cliënten fijn maakt is dat het werk repetitief en de handeling relatief eenvoudig. Het is bijna meditatief.’’

Circulaire schapenvachten en yogamatten

Bij Matties worden verschillende producten vervaardigd, allemaal van wol wat anders in de afvalbak zou belanden. Wouter: ‘’Een afvalproduct wordt op deze manier hergebruikt. Wij maken er vervolgens schapenvachten met een vilten onderzijde, maar ook yogamatten en kleden van. Onlangs hebben we onze eerste partij viltzeep geproduceerd. Dat was een groot succes!’’ En als de wol op is? Dan worden de schapen volgend jaar gewoon weer geschoren.

Matties komt bij je langs

Op dit moment heeft Matties geen vaste werkplek: ‘’We werken op aanvraag, wat betekent dat je ons op locatie kunt inschakelen. We hebben alle benodigdheden om mensen aan het werk te zetten, of dit nu cliënten, vrienden of collega’s zijn. Het werken met wol is voor iedereen een heilzame bezigheid. We bieden meer dan enkel dagbesteding; je kunt ons ook benaderen voor (sociaal-maatschappelijke) evenementen, workshops of teamuitjes. We zijn flexibel!’’

Ook samen aan de wol?

Wil je meer weten over hoe je Matties in kunt schakelen voor jouw cliënten, collega’s of andere mensen die je een leuke dag gunt? Ga dan naar de website van Matties. De Week van de Circulaire Economie zit er nu écht bijna op – hopelijk voel je jezelf geïnspireerd om stérke stappen richting duurzaamheid te zetten. 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen