We werden ontvangen bij BBS ’t Boschveld, één van de zeven Brede Bossche Scholen. Deze locatie werd ons aangeraden door Suzanne van Hees van Copernikkel, een buurtcoöperatie van ondernemende bewonersinitiatieven in Boschveld in 's-Hertogenbosch. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Klussendienst, de NaaiMeetUp en de Fietswerkplaats. BBS ’t Boschveld was de perfecte locatie voor de startersdag omdat één van de bewonersinitiatieven, de Bosschveld Wereldkeuken, hier haar activiteitenkeuken gehuisvest heeft.
‘’Copernikkel is een coöperatie van
allerlei bewoners-initiatieven: de Wereldkeuken, Fietswerkplaats, de Boschveldtuin, NaaiMeet-up, Reparatiestraat, Taallessen en de Boschveldband
zijn daar sprekende voorbeelden van. Sommigen bestaan kort, anderen al meer dan tien jaar. Het zijn initiatieven waar bewoners elkaar sterker maken en van elkaar leren. De één betekent wat voor de ander. En andersom."
We hebben geluisterd naar Gijs van Beusekom van Deccos, die ons meer info gaf over het meten van impact. Samen zijn we in gesprek gegaan over wát de impact is die je wilt meten – en hoe je dit vervolgens aanpakt. De door Deccos ontwikkelde software helpt sociaal-maatschappelijke initiatieven hun impact in kaart te brengen in cijfers. Met deze cijfers open je het gesprek met (potentiële) stakeholders en kijk je samen naar de impact van een financiële stakeholder. Heel handig dus als je wilt laten zien wat jouw initiatief allemaal bereikt (heeft).
‘’Het is leuk om te horen waar iedereen mee bezig is, daar word ik blij van’’
- Deelnemer startersdag
Tussen de workshops door kregen we een heerlijke plantaardige maaltijd verzorgd door de vrijwilligers van de BoschveldWereldkeuken. De vrouwelijke koks van de wereldkeuken wonen in Boschveld en komen oorspronkelijk uit allerlei landen over heel de wereld. Nederland, Marokko, Turkije, India, Somalië, Kenia, Suriname, Irak, Koerdistan, Iran zijn daar voorbeelden van. De wereldvrouwen verzorgen de catering van allerlei gelegenheden, maar komen ook op locatie om daar te koken.
‘’Verbinden begint met het delen van ervaring’’
- Deelnemer startersdag
Daarna heeft Marieke van LSA bewoners ons meer geleerd over budgettering en het maken van een geschikte begroting voor je initiatief. Heel leerzaam voor initiatiefnemers die stiekem toch meer geld in hun initiatief steken dan ze willen toegeven. Wat hen tevens siert; een maatschappelijk belang boven je eigen belang zetten. Toch is het wel fijn om naast je initiatief ook je eigen huishouden draaiende te kunnen houden!
Wil jij aanwezig zijn bij een startersdag of een ander evenement? Houd onze agenda dan in de gaten en meld je aan voor de Stérk-nieuwsbrief. Ook als je zelf suggesties hebt voor een event of een thema, laat het ons weten! Dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen.