Steeds meer bewonersbedrijven in Brabant

10-01-2023
330 keer bekeken 0 reacties

Geld verdienen én je buurt verbeteren: voor sommigen twee dingen die moeilijk samen te brengen zijn. In Brabant komen ze steeds meer bij elkaar. Actieve bewoners kunnen vanaf 24 januari ook verkennen of ze willen starten als bewonersbedrijf.

Wat is een bewonersbedrijf?

Er is een groeiende beweging van bewoners die zelf aan de slag gaan om hun buurt socialer, groener, veiliger en mooier te maken. Steeds meer inwonersinitiatieven zijn op zoek naar onafhankelijkheid. Dat betekent: je eigen geld verdienen om losser te komen van fondsen, subsidies en andere overheidssteun. Dit noemen we bewonersbedrijven: initiatieven van bewoners met een verdienmodel. De financiële winst wordt ingezet voor verbetering van de buurt en de doorontwikkeling van het initiatief.

Zo kochten bewoners deze zomer in ’s-Hertogenbosch de Graafse Akker. Meer dan duizend bewoners zamelden samen 255.000 euro in om het terrein te kopen. Deze buurtakker van 11.000 m2 en wordt gebruikt als één groot groen en sociaal openluchtbuurthuis. Voor 25 euro per jaar kun je je eigen groenten komen oogsten.

Ondernemen met je Buurt

De ontwikkeling van bewonersbedrijven is belangrijk, vinden LSA Bewoners, Social Enterprise NL en Stérk.Brabant. Het maakt dat een buurt haar eigen welvaart beter vasthoudt en meer kansen biedt aan bewoners die het financieel lastig hebben. In tijden van hoge energieprijzen en inflatie is het voor veel bewonersinitiatieven uitdagend om het hoofd boven water houden: bewonersbedrijven bieden een andere manier van denken en doen om dit het hoofd te bieden.

De essentials in 1 dag

Stérk.Brabant, Social Enterprise NL en LSA Bewoners organiseren onder de vlag van Ondernemen met je Buurt op 24 januari 2023 een inspirerende training in ’s-Hertogenbosch. Speciaal voor buurtbewoners die in de ideeënfase zitten en erover nadenken om een bewonersbedrijf te starten. De sessie is ook geschikt als je jouw bestaande buurthuis of -initiatief ondernemender wilt maken.

Deelname aan de Startersdag is gratis. Deze vindt plaats op 24 januari, van 15.00 - 20.00 uur bij De Brede Bossche School Boschveld in 's-Hertogenbosch. We hebben deze plek gekozen omdat dit de wijk is waar Stérk-initiatief Copernikkel actief is: de buurtcoöperatiecooperatie  van inwonersinitiatieven. De startersdag is voor mensen die zich oriënteren op ondernemen met je buurt of een goed idee hebben voor een buurtonderneming. De sessie is ook geschikt als je jouw bestaande buurthuis of -initiatief ondernemender wilt maken.

Naast de Startersdag organiseert Ondernemen met je Buurt nog veel meer voor ondernemende bewoners! Zoals de training 'Financieringsmogelijkheden op een rij’ op 2 en 9 februari. Kijk hier voor het volledige aanbod: https://ondernemenmetjebuurt.nl/agenda/

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen