Programma 'SAMEN!'

21-07-2022
172 keer bekeken 0 reacties

Hoe kun je als bewonersinitiatief ook na de opstartfase duurzaam samenwerken met gemeenten en fondsen? Met het ‘Programma SAMEN!’ slaan het VSBfonds, Oranje Fonds, Stichting DOEN en VNG de handen ineen met bewoners en gemeenten om samen nieuwe wegen te bewandelen en samen meer mogelijk te maken.

“Bewonersinitiatieven en gemeenten die samen werken aan sociale verbinding; er is nog een wereld te winnen.”

Startende bewonersinitiatieven worden op allerlei manieren ondersteund, door zowel gemeenten als door veel fondsen. Er zijn ontzettend veel prachtige voorbeelden in heel Nederland. Maar als bewoners eenmaal actief zijn en verder willen na de opstartfase, dan blijkt het duurzaam samenwerken met gemeenten en fondsen nog best ingewikkeld. En dat terwijl bewonersinitiatieven een unieke functie hebben in het versterken van sociale verbinding in wijk, dorp en stad. Een functie die nooit door de gemeente zelf of door een professionele instelling op die manier ingevuld zou kunnen worden. Wie heeft de ideeën, wie heeft de middelen en wie kan ruimte maken om dingen echt anders te doen dan anders?

Programma SAMEN!

In dit landelijke ‘Programma SAMEN!’ slaan het VSBfonds, Oranje Fonds, Stichting DOEN en VNG twee jaar lang de handen ineen met bewoners en gemeenten om samen nieuwe wegen te bewandelen en samen meer mogelijk te maken.

Doel

Betekenisvolle sociale bewonersinitiatieven tot hun recht laten komen, nu én straks.

Hoe?

Een interactief programma waarin ruimte wordt gemaakt voor bestaande bewonersinitiatieven om door te gaan en/of door te groeien. Zowel financieel als in het samenwerken met de gemeente en fondsen, op een manier die recht doet aan de kracht van bewoners.

Wanneer?

November 2022 t/m november 2024

Wie?

Bewonersinitiatieven, burgemeesters, wethouders en ambtenaren, fondsmedewerkers

Wat?

Meer informatie over het programma is te lezen op de website van Programma SAMEN.

 

“Het project is geslaagd als het leidt tot een betere manier van samenwerken tussen bewonersinitiatieven, gemeenten en fondsen.”

 

Aanmelden

Aanmelden voor dit programma kan van 1 juli tot en met 31 oktober 2022. Aanmeldingen komen bij voorkeur van een combinatie van één of meer bewonersinitiatieven en vertegenwoordigers van de gemeente (een of meerdere ambtenaren en/of wethouder(s). De overige aanmeldingsvoorwaarden zijn te lezen op de site van Programma SAMEN.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen