‘3 gezonde levensjaren erbij voor alle Brabanders.’
Gezond eten en drinken, natuur in de directe leefomgeving, duurzame mobiliteit, voldoende bewegingsmogelijkheden, geestelijk welbevinden, luchtkwaliteit etc. hebben bij elkaar meer impact op onze gezondheid dan medische zorg, die slechts voor 15% verantwoordelijk is. En daar wil de Provincie Noord-Brabant iets in betekenen met het uitvoeringsprogramma gezondheid: gezondheid als integraal onderdeel van alle beleidsdomeinen. Dit was de boodschap op de Dag van de Gezondheid op 8 juli jl. die de Provincie Noord-Brabant, Slimmer Leven en BrabantAdvies organiseerden in het provinciehuis.
Van ziekte naar gezondheid
De focus lag op de omslag van ziekte naar gezondheid. Want de fysieke en sociale omgeving, zingeving, welzijn, veerkracht, vitaliteit en geluk bepalen immers voor een groot deel onze gezondheid en ons welzijn en daarmee onze kwaliteit van leven. Uitgaan van dat wat je wél kunt in plaats van wat niet (meer) lukt. Dat is de kern van Positieve Gezondheid. Het was mooi om te zien en te horen hoe steeds meer organisaties werken vanuit dit gedachtegoed.
Van systeemwereld naar de leefwereld
De ambitie ligt hoog: 3 gezonde levensjaren erbij voor alle Brabanders en gezondheidsverschillen verkleinen. Eén van de grootste uitdagingen hierbij is de samenwerking met inwoners en maatschappelijke initiatieven. Juist op de plekken waar de meeste gezondheidswinst valt te halen, blijkt de samenwerking mét de mensen om wie het gaat het meest lastig. “Betrek het netwerk van Stérk.Brabant bij gezondheidsvraagstukken”, werd bij de plenaire afsluiting er door iemand in de zaal geopperd. Dat is een mooie erkenning voor al die initiatieven die al lokaal en midden in de samenleving aan de slag zijn door, voor en mét de mensen over wie het gaat.
WORKSHOP
Initiatieven uit de samenleving verder helpen
Stérk.Brabant organiseerde een workshop in samenwerking met de Wijk GGD van de GGD Hart van Brabant. Tijdens de workshop werd vanuit de dagelijkse praktijk duidelijk hoe belangrijk het is om te bouwen aan zorgzame gemeenschappen. De wijk GGD nam de deelnemers mee in een casus van een oude inwoonster. Na het overlijden van haar man kwam zij in een totaal isolement terecht. Dit leidde bij haar tot onbegrepen gedrag, crisissituaties en aanvaringen met buurtgenoten en instanties. Tijdens de workshop dachten verschillende beleidsmakers mee over de ingebrachte casus.
Wat doe je als een persoon echt geen baat heeft bij alle ondersteuning die wordt geboden? Wanneer worden de kosten te hoog en de tijd van professionals te schaars? Professionele ondersteuning alleen blijkt té beperkt. Mooi om te zien dat de workshopdeelnemers zelf met oplossingen kwamen vanuit het informele circuit. Met de nadruk op initiatieven en oplossingen uit de samenleving om eenzaamheid en isolement van ouderen te voorkomen en het belang van zorgzame gemeenschappen. Een van de deelnemers voegde hieraan toe: “Wat kan ik doen in mijn eigen wijk om dit te voorkomen? We zijn immers allemaal buren en we kunnen allemaal in deze situatie terecht komen.”
Preventie van eenzaamheid en isolement
Dit vraagstuk wordt steeds urgenter: ouderen wonen immers steeds langer thuis. Als zij een klein sociaal netwerk hebben en belangrijke steunfiguren zoals een partner wegvallen, dan kan dat onder andere tot onbegrepen gedrag en crisissituaties leiden. Dit heeft een grote impact op de oudere zelf en op de buurt. De druk op ambulancepersoneel, politie, brandweer huisartsen, woningbouworganisaties en de wijkwerkers neemt de laatste jaren flink toe omdat zij in crisissituaties moeten ingrijpen. Preventie van eenzaamheid en isolement is daarom van groot belang. En dat begint in de samenleving: actieve bewoners en bewonersinitiatieven die midden in die samenleving bijdragen aan verbinding, ontmoeting, inclusieve wijken en zorgzame gemeenschappen.
Denk en doe mee!
De vraag is vervolgens hoe initiatieven en oplossingen vanuit de samenleving gesteund, gestimuleerd en gefaciliteerd kunnen worden. Met deze vraag hebben de Veiligheidsregio’s Brabant Noord en Midden- en West-Brabant contact gezocht met Stérk.Brabant om de komende maanden aan de slag te gaan met de Challenge ‘Veiligheid, sociale cohesie en mentale gezondheid’. Deze challenge pakken wij samen met onder andere de GGD Hart voor Brabant en het VSB fonds op.
We willen met deze challenge inwonersinitiatieven, die zich richten op de gezondheid en kwaliteit van leven van ouderen in de buurt, steunen en stimuleren. Onze oproep aan gemeenten, initiatiefnemers en maatschappelijke organisaties in Brabant: denk en doe mee en sluit vooral aan!
Contact
Wil je meer weten of meedenken en bijdragen in deze opstartfase van de challenge? Neem dan contact op met projectleider Judith Somers, judith@sterkbrabant.nl of met onze communitymanager Roos Sohier, roos@sterkbrabant.nl.