Pitchavond bij INKLUIS013

09-06-2022
489 keer bekeken 0 reacties

Stérk.Brabant was op 7 juni bij een inspirerende avond van INKLUIS013 in het Duvelhok in Tilburg. Zes Tilburgse initiatiefnemers presenteerden hun creatieve plannen om Tilburg mooier te maken.

Verschilmakers en inspirerende mensen die iedere dag keihard werken om Tilburg (nog) mooier, socialer, gezonder en leuker te maken

Pitchavond bij Inkluis013

Wat een inspirerende avond afgelopen dinsdag met INKLUIS013 in het Duvelhok in Tilburg. Pim RoijakkersRichard DerksConnie van MarrewijkSaskia van WeesDennis BernaertsMarieke Koopmans en Wil Faber presenteerden hun impactvolle en creatieve plannen om Tilburg mooier te maken. Prachtige mensen die vanuit vanuit het hart en vol passie en gedrevenheid hun wijsheid, kennis, ervaring en tijd inzetten voor een gezonde, sociale, duurzame en inclusieve wereld.  

Er was een vakjury aanwezig om de pitches te beoordelen op maatschappelijke waarde, verduurzaming, businessmodel, innovatie en verbinding. Deze jury bestond uit:

  • Gijs Bax, aanjager, adviseur en verbinder bij Tussenheid013
  • Lette Soetens, staffunctionaris beleid en innovatie bij SterkHuis
  • Winfred Otten, (gepensioneerd) ondernemer en maatschappelijk verbinder
  • Roos Sohier, communitymanager Stérk.Brabant

Tilburg Akkoord had prijzengeld beschikbaar gesteld. Er viel dus ook wat te winnen! Dat was een hoofdbreker voor de jury. Alle initiatieven boden een oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk: een fitplan voor mensen in zorginstellingen, de natuur als kennisbron, krachtvrouwen als vertrouwenspersoon in de wijk en een theaterfestival en cultuurpodium voor wereldmuziek waarbij inclusie en diversiteit centraal staan.

Allemaal verschilmakers, twee winnaars

Het was natuurlijk een avond met alleen maar winnaars! Die avond leerden we ontzettend veel van elkaar. En deze mensen maken met hun initiatieven allemaal een verschil: zij maken Tilburg (nog) mooier, socialer en gezonder. 
Twee initiatieven deelden de hoofdprijs. Daar waar de andere initiatieven nog in de idee- en verkenningsfase zaten, zijn de winnaars al een stapje verder. Beide initiatieven hebben nog maar een klein zetje nodig om daadwerkelijk tot bloei te komen.

Het eerste initiatief is WeReBuild (werktitel). WeReBuild wil bouwmateriaal lokaal hergebruiken. Dit gebeurt nog veel te weinig. Sterker nog: er worden dagelijks waardevolle materialen weggegooid. Dit was Pim Roijakkers een doorn in het oog en samen met compagnon Jesse den Doelder bedacht hij een manier om kleinschalig en lokaal aan de slag te gaan met een beperkte inzet van professionals. Zij geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in deze onderneming de mogelijkheid zich te ontwikkelen en zich betaald in te zetten. Daarbij wil WeReBuild in een wijk starten met het verduurzamen van huizen waar mensen het niet breed hebben. Zo verbinden ze duurzaamheid, armoede en inclusie.

Het tweede initiatief dat in de prijzen viel is Poppie. Poppie biedt troost bij verschillende vormen van rouw en gemis. Bijvoorbeeld bij het wegvallen  van een ouder of andere dierbare personen in het leven van een kind, bij scheiding of een (langdurige) ziekenhuisopname. Marieke Koopmans bedacht Poppie: een herinneringsknuffel die een kind lekker tegen zich aan kan houden voor die stille, moeilijke momenten. Bijvoorbeeld bij het slapen gaan of als je verdrietig bent. Poppie helpt kinderen om fijne herinneringen aan dierbare mensen dichtbij te houden. De kracht van Poppie zit hem in de foto’s (herinneringen) die je samen met je kind uitzoekt. Deze foto’s worden verwerkt in het dessin van Poppie. Het herbeleven en koesteren van fijne herinneringen heeft een positieve invloed op het verwerken van een verlies of een verdrietige gebeurtenis. Het helpt het kind om om te gaan met de ingrijpende veranderingen die gepaard gaan met het verlies van dierbaren. Samen met Karin Spapens ontwikkelde Marieke er een methodiek bij. Het kind maakt onder begeleiding  (individueel of in groepjes) in drie stappen een eigen Poppie. Rouwbegeleiding en troost in één.

INKLUIS: Typisch Tilburg Sociaal Sterker

We danken de gastheren Norbert Heijl (van Goejenhandel) en Marc Smulders (van Inkluis) voor het organiseren en hosten van de avond. Geweldig dat Inkluis ondersteuning biedt aan Tilburgers die het verschil maken. Net als Stérk.Brabant geloven zij in ‘samen sterker’ en bouwen aan een sterk netwerk van initiatiefnemers om samen met overheid, instituten, sociale partners, onderwijs en het bedrijfsleven een verschil te maken. Wij hopen vanuit Stérk.Brabant ons provinciale en landelijke netwerk te verbinden aan deze lokale kanjers!

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen