Tijdens dit event ontmoette de community van Stérk.Brabant elkaar: initiatiefnemers, organisaties in het sociaal domein, fondsen en overheid.
Zorgverleners vinden het soms lastig om een goed gesprek aan te gaan met mensen over hun eigen verantwoordelijkheid op het gebied van gezondheid en de eigen regie. Wie heeft welke rol als het gaat om de omslag van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag? Van zowel hulpverleners als patiënten (burgers) wordt een andere houding verwacht. Wat is er nodig voor de omslag van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag? Met een mooie mix uit de community sprak de community van Stérk.Brabant over zorg en gezondheid. Vanuit de onderzoekkant, maar ook vanuit de praktijk en met mooie voorbeeldprojecten die het verschil kunnen en willen maken.
Andere kijk op gezondheid. Is gezondheid wel belangrijk? Tijdens een interactief verhaal zoomde John, Lector Leven Lang in Beweging, in op wat het betekent om van zorg naar gezondheid te komen. Wat is daarvoor nodig? Hoe kijken we naar gezondheid? Wat betekent dat voor het handelen in de praktijk? Wat kunnen we uit onderzoeken en data halen? En vooral: wat betekent het voor de cliënt en organisatie zelf? John: ‘De zorg is belangrijk op heel veel vlakken, maar hoe veranderen we de kijk op de zorg waarbij we meer kijken naar de mens en zijn/haar omgeving? Niet zozeer alleen maar professioneel de blik op de mankementen werpen, maar kijken naar de behoefte van de cliënt en daarop instappen. Dat is een fundamenteel andere kijk en mogelijk ook met een hele andere oplossingsdenkrichting.’
Gemeenten, zorgorganisaties en andere zorgaanbieders kijken allemaal op hun eigen manier naar gezondheid. John daagde de communityleden uit om ruimte te maken voor andere professionals. John: ‘Reflecteren, een stapje terugzetten en de cliënt zelf centraal stellen. Maar ook vragen "Hoe gaat het met je. En, wat wil jij?". Dus niet direct een oplossing aanbieden, maar vooral even op de handen zitten en het gesprek aangaan. Vanuit daar kun je verder. Met positieve gezondheid als gespreksinstrument.’
'Vergelijking: als je de taxi instapt vraagt de chauffeur waar je naartoe wilt, kom je bij de dokter dan vraagt deze wat er is gebeurd. Een hele andere insteek van het gesprek, met een compleet andere behandeling tot gevolg.'
John vindt dat de levensloopbestendige aanpak meer moet worden ingepast in de behandeling. 'Met de mens centraal. Je moet met elkaar het gesprek aangaan en niet direct conclusies trekken.' En zo stond hij deze ochtend stil bij wat (positieve) gezondheid nu echt betekent voor mensen. En dan vooral hoe je dat in de praktijk vorm kunt geven. Tot slot besprak John wat het betekent voor zorgorganisaties en gemeenten in de aansturing en facilitering van het werken volgens dit concept. Met de dagelijkse dilemma’s die erbij komen kijken.
Bekijk hier de presentatie van John
Je Leefstijl als Medicijn - Wim Tilburgs
Van ziekenzorg naar gezondheidszorg. Veteraan Wim heeft een missie: de gezondheidszorg veranderen. Hij vertelt zijn persoonlijke verhaal over zijn zoektocht naar gezondheid en hoe hij daarbij steeds meer ontdekte en een netwerk om zich heen verzamelde. Wim deelde zijn ervaringen rondom positieve gezondheid en vertelde over de Stichting Je Leefstijl als Medicijn, #GezondHelmond en het landelijke programma 2diabeat. Zijn verhaal was zeer inspirerend en volgde uitstekend op de presentatie van John Dierckx. Een mooie aanvulling vanuit de praktijk rondom het toepassen van positieve gezondheid.
Bekijk hier de presentatie van Wim
Bernadet Schutter, Lunet zorg
Project Stedelingen. In samenwerking met Carte Blanche, Lunet zorg en Parktheater Eindhoven wordt gewerkt aan de nieuwe voorstelling ‘De koning is dood, leve de koning’ mei 2022 in Parktheater. De wijze hoe talentontwikkeling het verschil kan maken bij mensen met een beperking zal in dit interview centraal staan. Tijdens de netwerkbijeenkomst vertelde Bernadet over dit bijzondere programma.
Michèle Rijzewijk, Mies-en-Scène
Unieke werkwijze met theater. Theater maken met echte mensen in plaats van acteurs. Met echte verhalen in plaats van toneelteksten, dat is waar Michèle voor staat. Zij biedt speciale groepen uit de samenleving een plek waar ze gehoord en gezien worden. Theater maken met bijvoorbeeld de Vitalis ouderen maakt impact en daar vertelde deze maaksteralles over.
The Lab of Life – Bas van Poppel
Duurzame gedragsverandering vanuit eigen regie. Bij The Lab of Life zetten ze zich elke dag in voor het bevorderen van vitaliteit en (mentaal) welzijn bij zowel jongeren als volwassenen. Met wetenschappelijk onderbouwde interventies gericht op directe en blijvende gedragsverandering. Bas gaf inzicht in hun aanpak.
Een mooie afspiegeling van verschillende perspectieven die zich bezighouden met positieve gezondheid. Iedereen kiest zijn eigen passende methode en gaat daarmee aan de slag. De ontmoetingen maken het compleet.
In juni spreken verschillende communityleden verder over dit belangrijke onderwerp. Want dat is hard nodig om deze transitie teweeg te brengen! Meedoen? Neem contact op met regioverkenner Karim.