Stérk.Brabant focust dit jaar op vier thema's: van Zorg naar Gezondheid, Inclusie & Participatie, Actief burgerschap, Leefomgeving & Gezondheid. Met dit kwartaal alles over de transitie van Zorg naar Gezondheid.
Van Zorg naar Gezondheid
De verschuiving van zorg naar gezondheid is nodig. De gezondheidskansen in Nederland zijn ongelijk verdeeld. Niet alleen in het aantal geleefde jaren, maar ook in de kwaliteit van ervaren gezondheid: daarin zit maar liefst 15 jaar verschil. Met als gevolgd dat er hardnekkige gezondheidsachterstanden zijn tussen Nederlanders, die door de coronacrisis ook nog eens zijn uitvergroot.
Van de Nederlanders van 18 jaar en ouder voelt 12% zich psychisch ongezond en voelt 88% zich psychisch gezond. Het percentage volwassen vrouwen dat zich psychisch ongezond voelt is in alle leeftijdsgroepen groter dan het percentage mannen.
Mensen met een praktische opleiding hebben vaker te kampen met aandoeningen zoals diabetes, hartfalen longziekten en obesitas. Voor alle Nederlanders neemt de gemiddelde levensverwachting nog steeds toe, maar bij mensen met een kwetsbare maatschappelijke positie stagneert die toename. Gezondheidsachterstanden worden daarmee relatief gezien groter.
Positieve Gezondheid
Het daadwerkelijk maken van de verschuiving van zorg naar gezondheid kan door het breed implementeren van het concept Positieve Gezondheid. Volgens de bedenker van het concept, Machteld Huber, gaat Positieve Gezondheid uit van 'het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Daarmee raakt Positieve Gezondheid alle facetten van het leven en wordt ‘gezondheid’ een domein van ons allemaal. Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en vergelijkbare concepten voor vitaliteit en veerkracht kunnen helpen bij het maken van de verschuiving van zorg naar gezondheid. Kenmerkend voor deze concepten is een brede kijk op gezondheid. Het gaat niet om wat iemand niet meer kan, maar juist om wat iemand wel kan, belangrijk vindt en eventueel wil veranderen.
Maatregelen rond preventieve gezondheid
Om de zorg van morgen betaalbaar en toegankelijk te houden vindt er de komende jaren een verschuiving plaats naar het bevorderen van een gezonde levensstijl. Het nieuwe kabinet neemt hiertoe verschillende maatregelen, zoals het voortzetten van de doelen van het Preventieakkoord.
- Er komt meer aandacht voor preventie en een gezonde levensstijl van jongs af aan. Daarom worden de doelen van het Preventieakkoord voorgezet, met als doel een gezonde generatie in 2040 met een focus op de jeugd door sport, voeding en bewegen. Dit vraagt een brede aanpak, met stimulering van gezonde keuzes en ontmoedigen van ongezonde keuzes, zonder mensen in hun vrijheid te beperken.
- Sport en bewegen wordt gestimuleerd in het kader van het bevorderen van de gezondheid. Bij de sportvereniging begint een gezond leven. Daarom worden sportverenigingen geholpen om straks klaar te staan Nederlanders weer aan het sporten te krijgen.
- Het Preventieakkoord wordt uitgebreid met mentale weerbaarheid.
Goede Brabantse voorbeelden
Er zijn steeds meer mensen en organisaties bewust van de noodzaak van die focus op gezondheidskansen en mentale gezondheid. Bewonersinitiatieven en impactondernemingen richten zich primair op het bevorderen van gezondheidskansen voor iedereen, zoals Thuisgekookt, Positieve Gezondheid via je Persoonlijke Gezondheidsomgeving, Groentjessoep, Expeditie Basisschool en Gewoon Herstel. Initiatieven gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid zijn onder andere GGZ Vriendelijke Gemeente, In Hetzelfde Schuitje, Nei Skoen en Steunpunt Zelfhulp.
Ben jij actief op dit thema? Kom naar de bijeenkomst van Zorg naar Gezondheid op 17 maart in het Parktheather Eindhoven! We zijn benieuwd naar jouw verhaal, ervaringen en uitdagingen.
Word onderdeel van Stérk.Brabant, zet je initiatief op de initiatievenkaart, plaats je expertise of hulpvraag op het prikbord en deel je verhaal met de community.