Tante Netty in gesprek met de makers van Data-kunst

28-12-2021
303 keer bekeken 0 reacties

Tijdens de 2021 editie van de Dutch Design Week organiseerde social design bureau Tante Netty voor de tweede keer het project Data-West in de Eindhovense wijk Woensel-West. Lees in dit artikel over Data-kunst in Woensel-West.

Zes externe kunstenaars en designers werken samen met de buurt om data te verzamelen en om te zetten in kunst.

'Data-kunst is een kunstvorm, waarbij data wordt gevisualiseerd, zodat het begrijpelijk en inzicht wordt gemaakt', legt communitylid Lisette, van Tante Netty, uit. 'Door technologische ontwikkelingen is steeds meer data beschikbaar. Hierbij dreigt wel het gevaar dat enkel naar de cijfers wordt gekeken en het persoonlijke aspect wordt vergeten. Om deze uitdaging aan te gaan werkte Tante Netty samen met Jannie Guo, Tom Jacobs, Julia Luteijn, Sandipan Nath, Cas de Rooij en Studio Antwan.'

Tussen juli en oktober 2021 vond een werkperiode plaats waarin de makers data verzamelden en werk maakten. Aansluitend zijn de uiteenlopende werken geëxposeerd in Woensel-West.

'Uniek, aangezien het merendeel van de Dutch Design Week plaatsvindt op Strijp of in het centrum van Eindhoven', vervolgt Lisette. 'Een van de werken is gemaakt door Jannie Guo, een student aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Voor haar project "Serving Stories" onderzocht zij hoe ze bewoners van zowel de oude als de nieuwe generatie met elkaar kon verbinden. Ze kwam er achter dat veel familierecepten vaak van generatie tot generatie worden doorgegeven, waarbij gerechten vaak intuïtief worden gemaakt. Om er voor te zorgen dat deze gerechten niet verloren gaan, documenteerde en bundelde ze de gerechten uit Woensel-West in een magazine.'

Een van de andere werken is gemaakt door creative coder Cas de Rooij. Nadat hij Woensel-West voor het eerst bezocht, leerde hij de wijk kennen door te dwalen. Lisette: 'Hij onderzocht of het dwaalproces ook door een computer kon worden gedaan, bracht alle kruisingen van Woensel-West in kaart en schreef een code.'

Met zijn project “Synthetisch Dwalen” gaf De Rooij inzicht in processen en systemen, zodat er meer bewustwording ontstaat achter algoritmes van bijvoorbeeld Google Maps.

Gesprekken met de makers

Om te zorgen voor meer draagvlak binnen Woensel-West zocht Tante Netty naar manieren om het werk van de kunstenaar beter te contextualiseren. Hiervoor zijn alle makers in gesprek gegaan met buurtbewoners om uitleg te geven over hun werk. Bekijk hierover de video's op Instagram:

Ook directieleden Gaia van Egmond en Lisette Aarnink vertellen over Data-West 2021

Wil je meer weten over dit prject en in contact komen met Tante Netty? Bekijk het initiatief op de initiatievenkaart en kom in contact.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen