Kennis, Kennissen en Knaken

03-11-2021
156 keer bekeken 0 reacties

Hoe vraag ik financiering aan? Bij wie moet ik zijn en hoe onderbouw ik de aanvraag? Marianne Muller (Bureau MORE) is expert op het gebied van Fondsenwerving. Welke tips heeft zij voor de community van Stérk.Brabant?

‘Ik zie vaak dat mensen met verkeerd gerichte energie de plank volledig misslaan. Ze gaan vol goede moed aan de slag, maar de aanvraag is te veel vanuit het initiatief zelf geredeneerd, in plaats van gericht op de ontvanger. Ik geloof daarbij zelf in de kracht van de 3 K's: kennis, kennissen en knaken.’ 

1: Kennis 

‘Weet wat je aanvraagt, bij wie en wat je boodschap is. Je moet zelf kritisch bedenken waar je staat en waar je voor wilt staan. Hoe bereik je jouw doel? Stel jezelf niet de vraag: welke fondsen kan ik aanspreken, maar welk verhaal heb ik te vertellen? Gericht aanvragen dus, vanuit het besef dat elke beoordelaar moet inzien waarom zij juist jouw initiatief moeten ondersteunen. Zo val je op bij hen en onderscheid jij jezelf tussen alle andere aanvragers. Met een andere manier van aanvragen en bovendien goed onderbouwd.’ 

Tip: ga goed voorbereid aan de slag. Naast je eigen enthousiasme over de inhoud van jouw idee, moet je ook tijd steken in het feedback vragen aan anderen. Bijvoorbeeld via het netwerk van Stérk.Brabant. 

2: Kennissen 

‘Betrek je netwerk bij je plannen. Soms kan een samenwerkingspartner al een goede stap richting financiering zijn. Want “geld” zit soms ook in een bepaalde vorm van inzet, in de samenwerking met relaties. Wie weet wat een ander voor je kan doen. Durf in je naaste omgeving dus ook mensen te vragen om met je mee te denken. Kijk in de spiegel en vraag ook hoe anderen jou zien. Dat kan verrassende nieuwe inzichten brengen.’ 

Tip: bellen = gratis advies. Dus leg contact! Financiers kunnen altijd met je meedenken. Lok tips uit en pols op een laagdrempelige manier of jouw aanvraag kans van slagen heeft. En onderhoud dit contact gedurende het proces. Ook als zaken anders lopen dan gedacht. 

3: Knaken 

‘Zorg voor een sluitende begroting. Kijk niet alleen kritisch naar de inhoud, maar ook naar de kosten. Vaak zie ik fondsaanvragen voorbijkomen met een begroting, maar zonder dekkingsplan. En daar gaat het mis: het financiële stuk moet in orde zijn. Dat is een eerste vereiste bij elke aanvraag. Goed uitgewerkt bovendien. Dit vergt een gestructureerde aanpak. Hoe je jouw geld organiseert moet je echt zien als een serieuze klus. Wees ook niet bang om te laten zien waar je nog meer financiering aanvraagt. Dat is juist goed en nodig in de verantwoording. Fondsen kijken namelijk ook naar hoe je jouw begroting sluitend krijgt. Als je meerdere partijen hebt benaderd is dat alleen maar gunstig. Het maakt je minder kwetsbaar. En dat spreekt financiers aan.’ 

Tip: aan het einde van het jaar zijn de budgetten bij veel fondsen op. Soms kun je daarom beter in januari of februari aankloppen. En gebruik je tijd om je goed voor te bereiden. 

Kennisbank Stérk.Brabant 

Stérk.Brabant maakt kennis graag toegankelijk. Door de community zo goed mogelijk te bedienen en informeren, bijvoorbeeld over welke financiële impulsen interessant zijn. Dat heeft geleid tot een fikse uitbreidingslag van de kennisbank. Binnen het thema Financiering vind je inmiddels al 11 thema's waarop je interessante kennisdocumenten vindt. Ontdek het zelf!  

Ontdek de kennisbank Financiering  

Wil jij meer weten over Financiering? Bezoek de uitgebreide kennisbank of meld je aan voor een bijeenkomst rondom financiering. Zoals het Spreekuur fondsen of de Q&A Fondsenwerving. Bekijk het aanbod op de agenda!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen