Inspiratiesessie KNHM over Zorgzame gemeenschappen

02-11-2021
126 keer bekeken 0 reacties

Op vrijdag 29 oktober 2021 organiseerde partner KNHM (Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij) in aanwezigheid van koning Willem-Alexander een inspiratiemiddag over zorgzame gemeenschappen. Regioverkenner Peter was erbij en deelt de best practices.

Bewoners van wijken en dorpen nemen steeds vaker het initiatief om samen oplossingen te organiseren op maatschappelijke onderwerpen. Zij zoeken een nieuw evenwicht in de driehoek gemeenschap – overheid – markt. Ook in het domein van welzijn, zorg en (samen) wonen zien we een enorme groei in gemeenschapskracht. 

Tijdens de inspiratiemiddag werden mooie projecten uit het hele land gepresenteerd door burgerinitiatieven die aan de slag gingen met het zelf organiseren van zorg. Ook Brabant was vertegenwoordigd met de zorgcoöperaties Tot uw Dienst uit Laarbeek (www.cutd.nl) en Hoogeloon (www.zorgcoöperatie.nl). In de workshops kwamen 5 thema's aan de orde: 

Wonen/zorgvastgoed 

Wat zijn de ervaringen van bewonerscollectieven bij het realiseren van een woonzorgcomplex in hun wijk of dorp? Welke knelpunten komen zij tegen, wat zijn de lessen die zij geleerd hebben en welke ervaringen hebben zij opgedaan? 

Best practices WoonStichting NuVoorStraks (Austerlitz), Blijven wonen in HengeveldeThe Masters (Maastricht) en Woonzorgcentrum Vledder

Zorg: make or buy? 

Een op de vijf zorgzame gemeenschappen heeft de ambitie om ook zorg te verlenen, of in elk geval zich te bemoeien met de organisatie van thuiszorg of zelfs intramurale zorg in hun wijk of dorp.  

Deze twee bewonerscollectieven uit Brabant nemen je mee in hun keuzes: Coöperatie Tot uw Dienst (Laarbeek) en Zorgcoöperatie Hoogeloon. 

Structurele financiering 

Een belangrijk thema - en vaak een knelpunt - is structurele financiering van initiatieven op het gebied van welzijn en zorg. Vaak blijft financiering hangen in de pilot sfeer met incidentele donaties en subsidies. Bestaande systemen en processen zijn niet ingesteld op deelname en structurele samenwerking met bewonersinitiatieven. Een aantal initiatieven heeft inmiddels ervaring met het right to challenge of hebben meegedaan in aanbestedingstrajecten of pilots voor nieuwe bekostigingssystemen?  

Inspirerende voorbeelden Zuid Doet Samen (Apeldoorn) en Vledder. 

Dorpsondersteuner als verbindende schakel 

De dorpsondersteuner – wijkcoördinator of buurtassistent –  is niet meer weg te denken uit onze gemeenschappen. Als verbinder tussen de bewoners onderling, maar ook met de reguliere zorg- en welzijnsaanbieders. Maar van wie is de dorpsondersteuner eigenlijk? Hoe zorg je ervoor dat deze belangrijke spin-in-het-web van het dorp zelf blijft? En hoe zorg je voor continuïteit op de lange termijn?  

Lees de ervaringen van Austerlitz (Coöperatie Austerlitz Zorgt) en Gees (Nei Naoberschap). 

Het nieuwe normaal? 

Zorg voor, door en van het dorp, de wijk of de buurt is steeds vaker het nieuwe normaal maar hoe gaan we dat organiseren en wat betekent dit voor gemeenschapsinitiatieven?  

Laat je inspireren door de Dorpscoöperatie Klooster&Buren en Zorgvrijstaat Rotterdam-West.  

Bekijk in de agenda ander interessant aanbod van onder andere KNHM en doe ook inspiratie en kennis op. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen