Stérk coronadossier: migratieachtergrond en verstandelijke beperking

16-10-2020
696 keer bekeken 0 reacties

Wat zijn de effecten van corona en de bijbehorende maatregelen op personen met een verstandelijke beperking of migratieachtergrond? Wat hebben deze personen nodig? Stérk.Brabant zocht het uit, samen met partner Zorgbelang Brabant|Zeeland. 

De coronacrisis heeft voor veel inwoners van Brabant gevolgen. Kwetsbare groepen worden steeds kwetsbaarder en ondervinden mogelijk extra effecten van de coronacrisis. Ook ontstaan er nieuwe kwetsbare groepen. De focus op het in de hand houden van de medische gevolgen vermindert en nu worden de sociale gevolgen voor Brabanders meer zichtbaar. Stérk.Brabant vindt het belangrijk dat de kwetsbare doelgroepen niet onderbelicht worden en gaf Zorgbelang Brabant|Zeeland de opdracht om de gevolgen en mogelijke zorgoplossingen voor deze doelgroepen te onderzoeken. Dat resulteerde in twee interessante verkenningen.

Mensen met een verstandelijke beperking 

Het welzijn van personen met een verstandelijke beperking stond tijdens de eerste golf van de coronacrisis ernstig onder druk. Zij kregen, wellicht nog wel meer dan andere personen in Nederland, met veel maatregelen te maken. Deze maatregelen hebben een grote impact gehad op het welbevinden van de bovenstaande doelgroep. Zorgbelang Brabant|Zeeland onderzocht deze doelgroep. De resultaten hiervan vind je in het verkenningsrapport dat inzicht geeft op de impact van de eerste golf van het coronacrisis in Brabant op personen met een verstandelijke beperking. Omdat het een verkennend onderzoek betreft, maken we gebruik van gepubliceerde onderzoeken aan de ene kant en eigen ervaring aan de andere kant.  

Mensen met een migratie achtergrond 

Sinds de corona uitbraak en (intelligente) lockdown zijn er tevens veel vragen over hoe het gaat met de groep mensen met een migratieachtergrond. In opdracht van Stérk.Brabant werd daarom ook de impact van de coronacrisis op deze mensen onderzocht. Zowel op wat geweest is tijdens de intelligente lockdown, als op dit moment. Omdat het een verkennend onderzoek betreft, worden de resultaten van verschillende onderzoeken aan elkaar gekoppeld. Het betreft zowel de resultaten van ons eigen onderzoek als van onderzoek dat reeds door anderen is uitgevoerd.  

Beide onderzoeken zijn uitgevoerd door Zorgbelang Brabant in opdracht van Stérk.Brabant. Ze geven inzicht in de mogelijkheden voor het bieden van passende zorg aan deze doelgroepen in een bijzondere periode. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen