Opstarten na de social lockdown (2)

09-09-2020
668 keer bekeken 0 reacties

Sociale initiatieven willen blijven anticiperen op ontwikkelingen en moeten opstarten na de social lockdown. Wat hebben zij daar tijdens deze veranderende situatie voor nodig? Stérk.Brabant zoekt het uit in samenwerking met Zorgbelang Brabant|Zeeland en Zet.

Nu er steeds meer organisaties en sectoren weer (gedeeltelijk) open gaan, kunnen we weer wat vooruit kijken. Er is een routekaart, een exit-pad. Maar hoe ga je als sociaal ondernemer verder na de social lockdown? Hoe pak je de draad op in ‘het Nieuwe Normaal’, met de anderhalve-meter-samenleving? Stérk.Brabant ziet sociale betrokkenheid, gemeenschapskracht en creatieve oplossingen. 

De menselijke maat  

Een mooi artikel in De Groene Amsterdammer beschrijft dat “burgercollectieven klaar staan om de post-coronasamenleving vorm te geven.” De coronacrisis voedt sociale betrokkenheid en gemeenschapszin. De coronacrisis laat zien dat een menselijke maat in de samenleving een must zou moeten zijn. “Plots blijkt dat wat in burgercollectieven voorop stond - eigenaarschap, zelfsturing, wederkerigheid, solidariteit - misschien wel een nuttig uitgangspunt om onze samenleving te herdenken. Nu nog de erkenning.” (De Groene Amsterdammer, mei 2020). In het artikel wordt benoemd dat de crisis risico’s blootlegt die te maken hebben met onderwerpen als globalisering, (economische) kwetsbaarheid en verminderde gemeenschapsbanden. Dit zijn precies ook risico’s waar burgercollectieven mee aan de slag zijn en oplossingen voor proberen te bedenken.  

Lees het artikel hier 

Nieuwe initiatieven in beeld 

De corona-crisis verloopt grillig. Waar een aantal weken geleden steeds meer activiteiten werden hervat en opnieuw werden opgestart, zien we nu dat er soms ook weer een pas op de plaats wordt gemaakt. Toch blijven er nieuwe ideeën ontstaan om activiteiten op een veilige en Corona-proof manier te hervatten. Hierbij een nieuw overzicht van initiatieven en verhalen uit binnen- en buiten Brabant. 

Ondernemen/Anders Werken 

100 dagen corona: herpakken en doorgaan. Dat is wat de ondernemers laten zien in dit artikel van de Kamer van Koophandel. Uit de verschillende voorbeelden is te zien hoe een onderneming van de een op de andere dag kan veranderen door een crisis als corona. In dit artikel lees je over de zoektocht naar nieuwe kansen en afscheid nemen van het oude vertrouwde. 

Communitybuilding 

Wat kunnen community builders eraan bijdragen om van de explosie aan gemeenschapskracht het Nieuwe Normaal voor buurten en straten te maken? Birgit Oelkers blikt vooruit met 5 lessen uit de coronacrisis.  

Boekentips 

Een nieuw begin, het coronakompas. Een kompas voor tijdens en na corona. Dit boek is geschreven door auteur en bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Hij nodigt iedereen uit om deze periode te zien als een unieke kans om te experimenteren met een andere manier van werken en leven.  

Innovaties 

Creatief door corona: van deeltuinen tot #wachtverzachters. In dit artikel van LSA bewoners worden voorbeelden gegeven van hoe de anderhalve meter samenleving mensen niet uit elkaar drijft maar juist verbindt.  

Van deeltuinen tot #wasverzachters   

Het initiatief Wonderbus: het rijdend en varend theater. Dit initiatief is gemaakt samen met partners uit door corona getroffen sectoren. Je maakt een vaart op een privéboot of -bus met vrienden, familie of collega’s. Het initiatief ondersteunt de lokale horeca, cultuur- en reissector.  

Wonderbus  

Praktische tips en handreikingen  

Algemene Informatie 

Ondernemen 

De campagne Support Your Locals roept mensen in Nederland op om lokale voedselproducenten te steunen samen korte ketens op te bouwen, nu en na de crisis. Onder de hashtag #supportyourlocalsNL zijn in de afgelopen maanden veel initiatieven ontstaan. We zien de beweging steeds groter worden. Ben je nog niet aangehaakt? Misschien is dit een mooi moment!  

Challenges 

De ‘Unlock Challenge’ Breda. Veel bedrijven en organisaties lopen tegen uitdagingen aan om na en tijdens de coronacrisis uit de lockdown te komen. Hoe geef je bijvoorbeeld de anderhalve meter samenleving vorm? De gemeente Breda is daarom gestart met Unlock Challenges: ze zijn op zoek naar creatieve oplossingen voor uitdagingen die in de crisisperiode zijn ontstaan. De uitdagingen zijn inmiddels gevonden, nu is het tijd om op zoek te gaan naar oplossingen. Er is 7.500 euro beschikbaar gesteld om creatieve ideeën uit te werken tot oplossingen. Meer weten? Kijk op de website Corona.Breda en op de website van PlanBreda.  

Toekomstscenario’s na de Corona-crisis 

De ABN AMRO Bank maakte het e-book ‘De Zaak Vooruit, ondernemen na corona’ waarin zij het gesprek aangaan over ondernemen tijdens de coronacrisis en erna. In verschillende casussen wordt een beeld geschetst van de wereld na corona. Het e-book gaat in op ‘het nieuwe werken’, maar benoemt ook verschillende scenario’s.  

Ben je getriggerd door toekomstscenario’s? Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) werkte ook vier scenario’s uit: ‘4 x Nederland Normaal na de Corona-crisis’. Met vragen als ‘Wat zou nieuwe normaal zou kunnen zijn?’ en ‘Welke toekomstscenario’s zijn denkbaar?’ Je kunt ook meedenken en een bijdrage leveren! 

Platform31 deed een verkenning, expliciet voor de stad: ‘Coronacrisis en de stad’. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en gemeenten hebben direct of indirect te maken met gevolgen van de coronacrisis. Met een duiding van vele inzichten en meningen van scenario’s, effecten en handelingsperspectieven wil Platform31handvatten bieden (aan gemeenten) om beredeneerde keuzes te maken voor de stad.  

Inspirerende verhalen en beelden 

#DASLIEFBRABANT 
Eerder noemden we al de campagne #DASLIEF van SIRE: waar we grote saamhorigheid zien, met kleine en grote gebaren. Ken je ook de hartverwarmende Brabantse acties, gebundeld in #DASLIEF Brabant? Ze maakten een korte video van alle initiatieven, als eerbetoon aan iedereen die zich inzet voor elkaar. Je vindt het filmpje op hun website. 

‘Niet te kisten’ 
In de dagelijkse fotoserie ‘Niet te kisten’ zet De Ondernemer ondernemers in de spotlights die door de coronapandemie andere, onverwachte keuzes moesten maken. “De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.”  

“Huur met impact” 
"Huur met impact", een partnerschap tussen sociaal ondernemer 'Happy Tosti' uit Amsterdam en de verhuurder van het pand waar zij gebruik van maken. Door de coronacrisis werd betalen van de huur steeds lastiger. Zo ontstond een unieke samenwerking.  

'Problemen? Zo maak je er innovatiekansen van'
De coronapandemie brengt naast ellendigheid ook nieuwe kansen met zich mee. Willemijn van den Broek, van innovatiebureau HatRabbits schreef er een blog over. “Probeer een probleem niet als nadeel te benaderen, grijp de nieuwe situatie aan om innovatiekansen te creëren.”  

Dit item is onderdeel van het coronadossier van Stérk.Brabant. Alle actuele informatie en onderzoeksresultaten vind je in onze kennisbank.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen