Hulp in Coronatijd, hoe lang kun jij wachten?

02-06-2020
749 keer bekeken 0 reacties

Wachten tot je weer de fysieke hulp krijgt die je zo hard nodig hebt. Hoe lang gaat dat eigenlijk duren in Coronatijd? Stérk.Brabant onderzoekt doorlopend de impact van corona op onze community. Programmaleider Esther Bulkens vertelt erover in haar blog.

De grotere instellingen weten niet hoe lang het allemaal zal duren. Want tja: er zijn nog wachtenden voor u. Maar ondertussen groeit de nood bij kwetsbare groepen en wordt de druk op mantelzorgers groter en groter.

‘Stérk.Brabant zet zich in voor sociaal ondernemers die níet willen wachten. Ondernemers zoals jij. Die innovatieve en kostenefficiënte oplossingen bieden op sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Oplossingen waar juist nu een enorme behoefte aan is. Oplossingen waar anderen van kunnen leren en waarmee we elkaar kunnen versterken. Als kennisplatform voor sociaal ondernemers in Brabant helpen we daarbij. We laten daarom steeds zien waar de kracht zit van sociaal ondernemers. Grofweg geschetst zien we daarbij een soort drietrapsraket aan hulp- en dienstverleningsaanbod aan kwetsbare doelgroepen. 

Als eerste zijn er de initiatieven/sociale ondernemingen die fungeren als voorzieningen in het 'voorliggend' veld. Ze hebben hun doelgroep, hun deelnemers goed en blijvend in beeld, op een manier die gezien de omstandigheden het beste past. Hieruit ontstaan zelfs weer nieuwe inzichten en ideeën voor ondersteuning. Deze ondernemingen kenmerken zich door geen opgelegde regels, geen bureaucratie, geen budgetten, weinig kosten maar toch veel direct resultaat op relatief korte termijn. Dan hebben we de projecten en initiatieven die zijn ontstaan vanuit de grotere welzijnsorganisaties en instellingen. Zij experimenteren ook al geruime tijd met projecten en het opzetten van initiatieven, gericht op een meer innovatieve vorm van het begeleiden van specifieke doelgroepen. Deze initiatieven kenmerken zich door weinig regels, weinig bureaucratie, lage budgetten, weinig kosten maar toch veel direct resultaat op relatief korte termijn. Tot slot hebben we de grotere zorg en welzijnsinstellingen. Deze instellingen kenmerken zich door veel regels, veel bureaucratie, veel budgetten, veel kosten en weinig direct resultaat op korte termijn.

Alle drie de trappen zijn nodig voor een stevige raket. Maar het nut van de eerste twee trappen wordt nog veel te vaak onderschat. Daardoor kampt vooral de eerste groep vrijwel altijd met hun (financiële) volhoudbaarheid. Stérk.Brabant helpt daarom juist graag daar. Wat heb jij nodig na de social-lockdown? Waar zitten jouw zorgen? We reiken kennis aan via webinars en workshops. Leggen verbindingen voor je, binnen en buiten ons netwerk. Community leden delen hun tips op onze site. En: we bieden een podium waarmee aandacht van financieringsverstrekkers wordt verkregen. Dus kun jij niet langer meer wachten? Aarzel niet en vraag onze hulp. Zodat we samen op innovatieve wijze zo goed mogelijk opstarten na de social-lockdown. En daar in de toekomst de vruchten van kunnen plukken, óók financieel.’

Esther Bulkens, Programmaleider Stérk.Brabant

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen