(Ont)regel nú de zorg!

07-05-2020
706 keer bekeken 0 reacties

Het Coronavirus stelt ons op de proef, de impact is enorm. Bij Stérk.Brabant zijn we er ook dagelijks mee bezig. We onderzoeken en ontdekken wat de crisis met mensen doet. Onze community manager Nathalie Baas deelt haar inzichten hierover in een blog.

‘Stapje voor stapje zoekt de regering een weg uit de intelligente lockdown. Geen eenvoudige taak, want hoe vind je de juiste balans? Iets te veel laten vieren en de druk op de zorg stijgt vermoedelijk weer snel. Tegelijkertijd kunnen de negatieve neveneffecten van de lockdown niet langer worden genegeerd. Denk maar aan de psychosociale gevolgen. Er is een aantoonbare stijging van stress en eenzaamheid door de coronacrisis. Zo zijn ontmoetingscentra, zorginstellingen en dagbesteding gesloten en dit heeft gevolgen voor vele kwetsbare groepen. Het heeft ook effect op het welzijn van jongeren, ze zijn het vaakst neerslachtig. Verder maken zowel gemeenten als professionals zich zorgen over het effect van de coronacrisis op radicalisering en oplopende maatschappelijke spanningen.  

Meer dan ooit is het dus belangrijk om contact te houden met grote groepen kwetsbare en/of beïnvloedbare mensen. Grote(re) instellingen leunen daarvoor vaak op kleinere welzijnsinstellingen. Deze doen - net als burgerinitiatieven en sociaal ondernemers - wat ze kunnen om dichtbij hun doelgroepleden te blijven. Dat lukt hen vaak goed: ze zijn snel in beeld vanwege de korte lijntjes. Bij deze organisaties is er veelal geen ‘van kastje naar de muur-gevoel’. Geen stapels vol regels en protocollen. Geen eindeloze overleggen. Hier draait alles om de cliënten, want juist dát was voor de meeste initiatiefnemers de reden om zelfstandig te worden. Het is alleen de vraag of zij al die tijd hun hoofd financieel boven water kunnen houden. Want nieuwe crisisbestendige activiteiten leveren niet altijd direct inkomsten op. Terwijl de grotere instellingen financieel veilig zijn vanwege de subsidies vanuit de gemeenten. Stérk.Brabant maakt zich sterk voor de kracht van de kleinschaligheid en de oplossingen in het voorliggend veld. Juist nu. Door het aanreiken van kennis, bijvoorbeeld via webinars en workshops. Door het leggen van verbindingen binnen en buiten ons netwerk. Door het bieden van een podium waarmee aandacht van financieringsverstrekkers wordt verkregen. Zodat er nauwere samenwerkingen ontstaan tussen grotere en kleinere instellingen en initiatieven. Zodat er fondsen zijn voor oplossingen die niet alleen nu, maar ook in de toekomst keihard nodig zijn. Zodat er innovatieve en vooruitstrevende keuzes worden gemaakt waar velen van profiteren. Zodat we deze kans kunnen aanpakken om de zorg opnieuw te (ont)regelen. Met elkaar, voor elkaar. Voor een Stérk Brabant.’ 

Nathalie Baas, community manager Stérk.Brabant 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen