Hoe genereer je ‘sociaal inkomen’?

25-06-2019
591 keer bekeken 0 reacties

Verschillende initiatiefnemers stellen de vraag over hoe zij hun idee kunnen omzetten tot een product. Onze kennispartner Oscar van der Ende, Oscar van der Ende Business Training and Business Advisory Services, heeft veel ervaring met het coachen van initiatiefnemers en sociaal ondernemers.

Vraag: hoe verdien ik geld aan mijn product?
Initiatiefnemers en startende sociaal ondernemers zijn in eerste instantie vaak hardwerkende mensen die sociaal betrokken zijn. Zij beginnen, maken stappen en geloven in hun eigen idee. Daarbij investeren ze veel eigen geld en zien door hun passionele betrokkenheid vaak niet dat er ook echt ‘ondernomen’ moet worden. Maar: hoe moet dat dan? Hoe haal je geld uit je sociale activiteit en maak je jouw onderneming duurzaam?

Antwoord:
‘Laten we de sociale onderneming omschrijven als een onderneming waarbij winst niet alleen uitgedrukt wordt in geld, maar ook in een bijdrage aan sociaalmaatschappelijke activiteiten. Het geld faciliteert in principe deze activiteit(en). Dit laatste impliceert dat er dus winstgericht gewerkt moet worden, zodat alle gemaakte kosten gedekt kunnen worden. Onder deze kosten vallen ook de inkomsten/salarissen voor initiatiefnemers en eventuele uitvoerders.

Het verschil tussen de gebruiker en de betaler is daarbij vaak onduidelijk. Daarom is het handig (en noodzakelijk) om direct vanaf de start van een onderneming inzicht te hebben in wat er ondernomen wordt en wat dat financieel gezien inhoudt. Geld moet faciliterend zijn. Een financiële planning is hierbij nodig om inzicht te krijgen in wat er nodig is, wat wel en niet kan en hoe realistisch je idee of product is. Als je een beeld hebt van wat je er financieel uit wil halen moet je vooraf berekenen wat daarvoor nodig is. Een hulpmiddel om te bepalen hoeveel geld/winst er nodig is om alle kosten te dekken is de ‘Minimale Omzet Berekening’. Met als beginpunt: “Hoeveel geld/winst hebben we nodig?” Hierin zitten ook de kosten voor de initiatiefnemers/eigenaren en worden alle kosten opgeteld (productiekosten, belasting, reserveringen voor investeringen etc.). Uiteindelijk laat deze optelsom zien hoeveel omzet (dagdelen arbeidsvoorziening, uren advies, etc.) er gemaakt moet worden (omzet = aantal diensten/producten x prijs per tijdseenheid). Wie uiteindelijk die prijs gaat betalen blijft natuurlijk de vraag. Dat zal in veel gevallen niet de gebruiker zijn van de dienst of het product. Maar dat is weer een héél ander verhaal.’

Hoeveel wil jij verdienen, hoeveel geld investeer je nu en hoe vertaal je dat in het product dat je wil verkopen? Het uitrekenen daarvan biedt al veel inzicht. Als hulpmiddel biedt Oscar een handig rekenmodel. Je vindt deze in het kennisdossier 'Verdienmodel maken'. Heb je zelf een vraag aan onze community? Mail ons via contact@sterkbrabant.nl.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen