Hard werken, uitdagende taken, een druk leven en ‘veel ballen in de lucht’ houden vragen veel energie en kunnen stress geven. Geen probleem en een verrijking zolang je vindt dat je zinvol bezig bent/er genoeg plezier aan beleeft, voldoende slaap krijgt en rust neemt. Maar wat als er klachten optreden? Hoe houd je de balans goed? We vroegen het Communitylid Petra Korstanje.
Vraag: hoe bouw je aan fysiek herstel?
Stel, je leven staat onder hoogspanning door bijvoorbeeld het verlies van een baan, ziekte, spanningen in relaties, financiële zorgen. Als die periode voorbij is gegaan merk je pas hoe moe je bent, wat de mentale druk is geweest en ontdek je welke lichamelijk blessures je lichaam heeft opgelopen. Hoe ga jij daar mee om en hoe bouw je aan herstel?
Antwoord:
‘Met de Yucel blokkenmethode “Bouwen aan herstel” wordt inzichtelijk waar precies de ballast zit en waar de ondersteunende factoren zitten. Om weer orde te scheppen in de chaos, weer mentale fitheid te krijgen en focus te krijgen wat er nodig is om weer te herstellen. Bouwen aan herstel is een methode om beter overzicht te krijgen van je problemen. Er wordt een groter beroep gedaan op het ontdekken van je eigen kracht en je netwerk. Hoe het werkt? Je bouwt met gekleurde blokken een opstelling die je levenssituatie weergeeft. Je benoemt je problemen(draaglast) en de ondersteuning die je daarbij van jezelf en anderen krijgt (draagkracht) in je eigen woorden en je zet deze blokken voor je, tastbaar op tafel. Als je wordt gestimuleerd om zelf een analyse van je draaglast en draagkracht te maken, kun je ook beter aangeven aan welk probleem je het eerst wilt werken. Door een opstelling te maken wordt uiteen gezet wat de ballast is en wat helpende onderdelen zijn. We kijken naar gebieden als gezondheid, relaties, werk, verplichtingen. De Yucelmethode maakt problemen en oplossingen tastbaar, zichtbaar en concreet. Een persoon wordt door de methode bewust van zijn problemen en gaat zien waar de oplossingen liggen. Mensen ervaren in dit proces hun eigen kracht en ontdekken de kracht van hun eigen sociale – en familienetwerk. De methode is bruikbaar voor alle situaties waarin personen, gezinnen, families of netwerken op een opbouwende en creatieve manier willen nadenken over hun problemen en de oplossingen daarvoor. Het helpt mensen om vanuit hun eigen kracht, eigen kennis en eigen wensen naar hun problemen en de toekomst te kijken.’
BuurTTafel, Stichting Tientjes Breda en Superesse
Petra Korstanje heeft samen met Maurice Spapens het burgerinitiatief BuurTTafel bij Stichting Tientjes in Breda. Met als breien als middel gaan we elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur Wildbreien om Breda een kleurrijk jasje te geven. Het principe van bouwen aan herstel komt hier in terug. Mensen schuiven soms met ballast aan tafel maar door de repeterende beweging van breien er de prettige sfeer aan tafel waarin gedachten besproken kunnen worden, kan er ontspanning ontstaan. Tegelijkertijd werkt iedereen mee aan een groter geheel. Het samenkomen wordt een steunbron. Met praktijk Superesse biedt Petra psychosociale hulpverlening voor mensen die een bijzondere jeugd hebben ervaren en daar nu nog de effecten van ondervinden.
Meer lezen over hoe je stress herkent en kunt aanpakken voor meer balans in je werk en leven? Lees hier meer over burn-out en de aanpak ervan. Of bekijk deze video voor meer info over Bouwen aan Herstel.
Heb je ook een vraag aan onze community? Mail ons via contact@sterkbrabant.nl.