‘hoe inspireer jij tegen eenzaamheid?’

04-10-2019
322 keer bekeken 0 reacties

Van 1 tot en met 8 oktober 2019 is het de Week tegen Eenzaamheid. Bij Stérk.Brabant delen we graag handige tips en kennis om jou verder te brengen op het gebied van maatschappelijk of sociaal ondernemen. Daarom luidt deze week de vraag: hoe inspireer je mensen om tegen eenzaamheid in actie te komen?

Jolanda van Gerwe is initiatiefnemer van Join us: een stichting met de missie om eenzaamheid onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar terug te dringen. Jolanda geeft antwoord op de vraag van deze week.

Vraag: hoe inspireer je mensen om tegen eenzaamheid in actie te komen?
‘Eenzaamheid onder jongeren is een groot probleem. Join us wil eenzaamheid onder jongeren preventief en laagdrempelig aanpakken. Door jongeren met elkaar in contact te brengen in een veilige omgeving. Hoe inspireer jij mensen om in actie te komen tegen eenzaamheid?’

Antwoord:
‘In mijn werk als ambulant hulpverlener had ik veel contact met jongeren die zich eenzaam voelden. Ik vond dat we daar wat aan moesten doen en ben daarom gestart met Join us.
Drie jaar geleden was er geen erkenning voor het probleem eenzaamheid onder jongeren. De laatste tijd krijgt het onderwerp meer aandacht in de media, onder andere door de onderzoeken die ernaar zijn gedaan en de oproep van jongeren zelf. De urgentie en bereidheid om het probleem aan te pakken is er steeds meer. Ik inspireer mensen door zoveel mogelijk de verhalen van jongeren te vertellen. Door te delen hoe verdrietig het is als je je eenzaam voelt en hoe belangrijk het is om gezien te worden door anderen.

Join us helpt welzijnsorganisaties om in contact te komen met eenzame jongeren en leert ze wat zij kunnen doen om de eenzaamheid te verminderen. Bijvoorbeeld door het versterken van de sociale vaardigheden door challenges. Opdrachten die door de jongerenwerker worden gegeven of die de jongeren zichzelf geven. Bijvoorbeeld initiatief nemen tijdens een gezellige spelletjesavond. Het belangrijkste van onze methodiek is jongeren met elkaar in contact brengen, een plezierige en veilige omgeving creëren en jongeren sociale uitdagingen laten aangaan waardoor ze sociaal redzamer worden.

Eenzaamheid onder jongeren is nu gelukkig een belangrijke pijler van welzijnsorganisaties en overheid. Steeds vaker worden wij benaderd om te helpen eenzaamheid onder jongeren terug te dringen. Op dit moment zijn we in gesprek met het ministerie om te kijken hoe we onze methodiek landelijk kunnen neerzetten en een nog grotere impact kunnen maken.’

Heb jij ook een vraag aan onze community? Mail ons via contact@sterkbrabant.nl.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen