Blog: Dutch Design Week 2019

14-11-2019
103 keer bekeken 0 reacties

Op 21 oktober, midden in de Dutch Design Week, organiseerde de Raad van Young Professionals van BrabantAdvies een interactieve bijeenkomst. In het bruisende hart van Strijp-S keken er met een ‘wereldse blik’ naar de toekomst van Brabant. Nick de Laat deelt zijn ervaring.

Een wereldse blik op Brabant

‘Tussen 19 en 27 oktober stond de Dutch Design Week in Eindhoven vol van de evenementen en tentoonstellingen. Natuurlijk denken we bij het horen van design al snel aan allerlei hippe voorwerpen of technologische producten, maar design wordt ook steeds vaker en nadrukkelijker toegepast rondom maatschappelijke en sociale vraagstukken.

Op 21 oktober, midden in de Dutch Design Week, organiseerde de Raad van Young Professionals van BrabantAdvies een interactieve bijeenkomst. In het bruisende hart van Strijp-S keken er met een ‘wereldse blik’ naar de toekomst van Brabant. Stérk.Brabant was uitgenodigd om aan deze bijeenkomst deel te nemen, met verstedelijking van Brabant als centraal thema.

Brabant Living Lab

In het Brabant Living Lab – een groot houten bouwwerk van populieren – gingen we aan de hand van drie relevante sub thema’s met elkaar in dialoog. Stuk voor stuk aansprekende thema’s: kwaliteit van wonen, een duurzaam voedselsysteem en een gezonde leefomgeving. Het zijn thema’s die in de hele wereld actueel zijn en tegelijkertijd, ook dichtbij in Brabant, ontzettend relevant zijn. Om de discussies wat te prikkelen werden we geïnspireerd met filmpjes van jongeren uit andere uithoeken van de wereld. Het was bijzonder om te zien dat ondanks de totaal andere context, de uitdagingen wel heel herkenbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan vergrijzing, klimaatbewust handelen, betaalbaar wonen, sociale ontmoetingen. Het toont eens te meer aan dat de 17 doelen van de verenigde naties écht doelen zijn waar we in de hele wereld aan moeten werken en dus 17 doelen zijn die ons verbinden.

Elke plek in de wereld heeft zijn of haar eigen kwaliteiten. En dat geldt ook voor Brabant. We kennen in Brabant de florerende steden. Veel mensen bij elkaar, innovaties en beweging, veel plekken om elkaar te ontmoeten en om geestverwanten te vinden. Tegelijkertijd is de stad ook een plek met verloop. Er wordt veel naast elkaar geleefd en de ruimte voor bijvoorbeeld duurzame voedselproductie is beperkt. Ook de landelijke gebieden van Brabant hebben prachtige kwaliteiten, zoals de sterk verbonden gemeenschappen, rust en de ruimte. Maar ook uitdagingen zoals vergrijzing, minder alternatieven voor ontmoeting, beperkte betaalbare woonruimte en zorgen over behoud van groen en natuur bij verdere verstedelijking.

Toekomst

De conclusie is dus misschien wel even simpel als complex: stad en land hebben elkaar nodig om de sociale en maatschappelijke uitdagingen samen te aan te gaan richting de toekomst. Oog hebben voor de verschillende kwaliteiten en tekortkomingen. Juist niet om alles op elkaar te doen laten lijken, maar wel om een complementair geheel te vormen. Dan is Brabant klaar voor de toekomst. En met die ‘Brabantse’ blik op de wereld kunnen we vast en zeker ook de 17 mondiale uitdagingen van de Verenigde Naties met elkaar aan.

Nick de Laat

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen