Hoe zet je een idee om in product?

17-06-2019
870 keer bekeken 0 reacties

Kennispartner Eric Danse geeft vanuit zijn ervaringen bij het opschalen van zijn onderneming SNEW, antwoord op de veelgestelde vraag van initiatiefnemers over hoe zij hun idee omzetten tot een product.  

Vraag: 
Wat moet ik doen om mijn idee te verkopen? 

‘Veel mensen met een goed idee voor de oplossing van een sociaal maatschappelijk vraagstuk stellen mij de vraag: hoe vermarkt ik mijn idee? Hoe zorg ik ervoor dat het product aanslaat en vooral: hoe doe ik dat dan, hoe geef ik dat vorm?’ 

Antwoord: 

‘Je idee vermarkten is hard werken en veel geduld en vertrouwen in jezelf hebben. In feite doorloop je een drietal stappen. Deze ligt ik graag even toe. 

Stap 1: Geloof in jezelf. Heb vertrouwen in jezelf en je idee. Toon je passie en compassie. Laat je niet van je stuk brengen. Sta stevig in je schoenen. En straal dat uit. 

Stap 2: Onderzoek je impact. Ben je vernieuwend en onderscheidend genoeg en in welke mate? Bepaal of de door jou bedachte oplossing voldoet aan een vraag; zijn hier eigenlijk wel klanten voor? En: identificeer of jouw idee vervolgens ook echt gezien wordt als dé oplossing? Tot slot: Zoek uit of er al anderen zijn die hiermee bezig zijn. Wie zijn je concurrenten, wat doen zij, wat doe jij anders? 

Tip: ga om tafel met positief kritische mensen en luister goed naar deze eerste potentiele klanten. Slaat het product aan? Niet genoeg? Neem hun kritiek serieus en verbeter je idee zodat het wel aansluit bij een vraag.  

Stap 3: Na stap 1 en 2 positief te hebben afgevinkt heb je nu een stevige basis om de boer op te gaan met je product. Zorg dat je nog steeds stevig in je schoenen staat en dat je je passie kunt overdragen. Want nu begint het pas echt. En dit traject duurt lang. Je komt namelijk niet zomaar binnen. Zeker bij overheden zoals de gemeente is het vaak moeilijk om nieuwe dingen te verkopen. Gemeenten zijn vaak traditionele kopers, te risicomijdend. Ook al willen ze wel graag vernieuwend zijn; het lukt hen vaak niet. Je krijgt het niet zomaar afgeleverd op de gemeentelijke markt, je komt niet zo makkelijk tussen de bestaande aanbestedingstrajecten/-afspraken.’

Tip: Creëer een pilotomgeving, selecteer één of meer van je potentiële klanten met wie je stap 2 hebt doorlopen. Zij zijn al betrokken, enthousiast en overtuigd van jouw idee. Test je product en zet daarmee je eerste voet tussen de deur. Tot slot: verkopen. Succes! 

Heb je ook een vraag aan onze community? Word lid van Stérk.Brabant via www.sterkbrabant.nl of mail ons jouw vraag via contact@sterkbrabant.nl.  

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen