Hoe maak je zichtbaar wat niet zichtbaar is?
Kinderen met problemen in bijv. het autisme-spectrum hebben vaak moeite om hun gevoelens te uiten. Dat heb ik met mijn eigen kinderen ook ervaren. En om die reden heb ik als vormgever een methodiek ontwikkeld die kinderen en ook volwassenen helpt makkelijker over gevoelens te praten, zich makkelijker te uiten. Ze hoeven er niet meteen woorden aan te geven. Buts en Bofn is als een kleur en beeldtaal ontwikkeld. Met gekleurde houten blokjes die worden gekoppeld aan gevoelens wordt een persoontje gebouwd dat inzicht geeft in wat iemand voelt en denkt. Ook de verschillende houdingen ondersteunen daarbij.
Op dit moment ben ik al langere tijd met Universiteit Leiden studierichting Pedagogische Wetenschappen in gesprek en we zijn bezig deze methode verder te vervolmaken in de breedste zin van het woord.
Buts en Bofn blijkt een hele geschikte methode voor alle professionals die werken met mensen waarvoor de communicatie niet of moeizaam verloopt via woorden.
Buts staat voor het oplopen van een deukje, een vervelende ervaring, een onprettig gevoel of negatieve gedachte. Bofn staat voor boffen dat je jouw eigen unieke mooie kwaliteiten hebt, fijne gevoelens en positieve gedachten.
Methodiek Buts en Bofn is flexibel inzetbaar en geeft veel ruimte voor eigen invulling. Kan ingezet worden als opening voor een gesprek, en maakt moeilijke onderwerpen op een luchtige manier bespreekbaar.