We willen weten waar ons voedsel vandaan komt. Daarom zijn we in het voorjaar van 2016 met elkaar een eigen Herenboerderij gestart. We telen tientallen soorten groenten en fruit, houden zelf kippen en varkens en ook lopen er runderen op onze boerderij.
De leden van de coöperatie investeren eenmalig in de oprichting van het bedrijf en delen vervolgens de kosten, circa 11 euro per afnemende mond per week. Wat we daarvoor terugkrijgen, is elke week ongeveer 60 procent van ons eten; groenten, fruit, aardappelen en eieren dus en (diepgevroren) vlees en vleeswaren.
We zien Herenboeren en andere Farming Communities met hun vakkundige professionele boeren en tuinders, als een groeiend alternatief voor het huidige voedselsysteem. Om die duurzame voedselproductie dichterbij te brengen, initiëren en verrichten we onder meer onderzoek, leiden we boeren op en doen we wijzigingsvoorstellen voor wet- en regelgeving. Dat doen we nadrukkelijk niet alleen, maar samen met tal van partners. En hoe we het voedselproductiesysteem van de toekomst voor ons zien, hebben we in het najaar van 2018 opgeschreven in het perspectief Farming Communities.