Kennis delen en leren van elkaarStérk.Brabant helpt jou groeien

Energie besparen, wat zijn de kansen voor jouw bewonersinitiatief?

Begin

30-09-2022 om 13:30

Einde

30-09-2022 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Energie besparen moet voor iedereen mogelijk en betaalbaar zijn. Bewonersinitiatieven kunnen daarin een belangrijke rol spelen.

Zo ontwikkelde ze in Wageningen een lokale valuta waarmee klusdiensten betaald kunnen worden, zetten ze in Amsterdam de Fixbrigade op om energie te besparen bij mensen met weinig geld en bouwt Energie van Rotterdam zonnedaken waarvan het rendement in een wijkfonds belandt. Op 30 september brengen wij deze ervaring en kennis bij elkaar om te kijken naar de kansen in de energietransitie (zowel op sociaal als economisch vlak) voor jouw buurt.

Voor wie? Actieve bewoners en betrokken lokale partners.
Adres: De Duurzaamheidswinkel in Woerden. Voorstraat 75, 3441 CH Woerden. Je loopt er in 5 minuten vanaf het station naartoe.
Kosten: 15 euro voor bewoners en 50 euro voor professionals. Ben je lid van LSA Bewoners of Social Enterprise NL? Dan is deelname gratis.

Programma 

13:30 Inloop met koffie, thee en lokale lekkernijen
14:00 Marcel Bouwhuis trapt de bijeenkomst af. Hij is één van de oprichters van de Twentse Noabers, een Twents netwerk van maatschappelijke initiatieven. Marcel heeft jarenlange ervaring in het internationale bedrijfsleven, de zorg en inmiddels ook in de energietransitie. Hij ziet kansen voor lokale gemeenschappen en biedt handvatten om ze te verzilveren. Mét maximale sociale én economische opbrengsten voor de buurt.
14:30 Een inclusieve energietransitie: drie verhalen uit de praktijk. 

  • Cor Kooij is sociaal ondernemer bij het buurtbedrijf NudeToekomst in Wageningen en coördineert het klusbedrijf. De renovatie van de wijk biedt kansen. Hij ziet mogelijkheden om bewoners te betrekken bij de (her)inrichting van de buurt. Met de Nudemunten (lokaal geld) kunnen bewoners lokale producten of diensten aanschaffen zoals klushulp van het buurtbedrijf na oplevering van een woning. De aannemer stond niet te trappelen en wilde de inzet van de sociaal ondernemer helemaal niet betalen. Toch is de samenwerking gelukt, beproefd en geslaagd. Hoe doe je dat?
  • Jannekee Jansen op de Haar is uitvoerend directeur bij de duurzaamheidscentrum De Jungle in Amsterdam. Zij startten de FIXbrigade, omdat ze zien dat mensen met een laag inkomen in de problemen komen door de stijgende energiekosten.  De fixers komen bij bewoners van Amsterdam Oost thuis. Ze geven informatie over energiebesparing en voeren ook kleine energiebesparende maatregelen uit. Sinds kort is het project uitgebreid met een leerwerktraject. Jongeren en statushouders kunnen als ‘fixer’ aan de slag om werkervaring op te doen. Wat zijn de geleerde lessen? En welke kansen hebben zij benut?
  • Yvette Prinsen is medeoprichter van Energie van Rotterdam, een platform voor energiecoöperaties in Rotterdam. Het platform brengt krachten en kennis bij elkaar om energiecoöperaties sneller te professionaliseren.  Niet alle bewoners in Rotterdam kunnen op eenzelfde manier deelnemen aan de energietransitie. Daarom heeft het platform een model voor een inclusief zonnedak ontwikkeld. Dit zonnedak, met de naam Het Rotterdamse Model,  is niet alleen voor iedereen toegankelijk, maar brengt ook geld op voor het wijkfonds. Dat wil je toch overal?

15.15 Een energiek gesprek. We gaan in een aantal rondes in op lokale vragen. Hoe komt een aanpak van de grond in jouw buurt?  
16.00 Kansen in kaart. Welke kansen kan jij verzilveren in je buurt? Waarmee kan je starten? Wat is nog nodig?
16:30 Borrel

We zijn te gast bij de Duurzaamheidswinkel in Woerden. Oók een voorbeeld van ondernemende bewoners. Ze hebben van een leegstaand winkelpand een fijne ontmoetingsplek gemaakt die volledig wordt gerund door bewoners. Zij willen zoveel mogelijk mensen informeren, zorgen voor ontmoetingen en verbinden initiatieven samen met lokale partners. Een aanrader om eens binnen te stappen.

https://ondernemenmetjebuurt.nl/agendapunt/energie-besparen-wat-zijn-de-kansen-voor-jouw-buurt/

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen