Kennis delen en leren van elkaarStérk.Brabant helpt jou groeien

Startsessie beleidsmakers: elke wijk verdient een bewonersbedrijf

Begin

31-03-2022 om 14:00

Einde

31-03-2022 om 19:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Wijkcentrum Waterkracht - Ruys de Beerenbrouckstraat 106, 7204 MN Zutphen

Bewonersbedrijven zijn ondernemingen in handen van bewoners, die met activiteiten en opdrachten een belangrijke bijdrage leveren aan de wijkeconomie. Zij maken van hun buurt een sociale, duurzame en inclusieve buurt. Een ideale samenwerkingspartner voor iedere gemeente toch?

Als ambtenaar sta je voor behoorlijk wat taaie vraagstukken en maatschappelijke uitdagingen. Verduurzamen van de wijk, een toegenomen zorgvraag, slecht onderhoud van de buitenruimte of een tekort aan ontmoetingsplekken. In steeds meer van deze buurten vind je gelukkig bewonersbedrijven die niet wachten en initiatief durven te nemen. Dit zijn ondernemingen in handen van bewoners, die met activiteiten en opdrachten een belangrijke bijdrage leveren aan de wijkeconomie. Zij maken van hun buurt een sociale, duurzame en inclusieve buurt. Bewonersbedrijven schuwen de problemen niet die voor hen dagelijkse realiteit zijn en stropen de mouwen op om de crisis te lijf te gaan. Een ideale samenwerkingspartner voor iedere gemeente toch?

Maar hoe geef je bewonersbedrijven nu op een goede manier een plek in jouw beleid, inkoop of netwerksamenwerking? Hoe steun je hen, zonder ze te overstelpen met aandacht of met bureaucratie? Hoe kun je eraan bijdragen dat voor grote impact ook publieke middelen beschikbaar komen? En hoe is de rolverdeling tussen uitvoering, beleid maken, agenderen en beslissen?

Programma

We beginnen de bijeenkomst met het delen van de laatste inzichten over hoe bewonersbedrijven zich steeds meer in Nederland manifesteren. Daarna gaan we in deelsessies met elkaar in gesprek over de maatschappelijke waarde en toegang tot financiering voor bewonersbedrijven. We hebben koplopende collega-ambtenaren verzameld die ieder een eigen strategie hebben ontwikkeld. Samen schetsen ze een enorm rijk palet van mogelijkheden, aanpakken en strategieën die jou hopelijk inspireren een eigen aanpak in jouw gemeente te ontwerpen. En natuurlijk praten ook de meest inspirerende bewonersbedrijven van Nederland mee! We sluiten de dag af met een informeel diner, verzorgd door de medewerkers van Wijkcentrum Waterkracht.

Met bijdragen van o.a.

  • Guido Jochems – Programmamanager De Gestelse Buurt werkt! | Strategisch adviseur sector MO – gemeente ’s-Hertogenbosch
  • Floor Koops-Munneke – Projectleider Werkwijkbedrijven – gemeente Groningen
  • Hedwig Leijten – Senior Adviseur Gezonde Wijk | Gezondheidspact Utrecht – gemeente Utrecht
  • Monique van ’t Erve – Wijkregisseur Zuidwijken – gemeente Zutphen
  • Nick Jansen – Strateeg bij de gemeente Peel en Maas
  • Beschouwing door Maurice Specht – Onafhankelijk onderzoeker, bestuurskundige, participatiedeskundige

Praktische informatie

Datum: 31/03/2022
Tijd: tussen 14.00 – 19.30 (inclusief diner om 18.00)
Locatie: Wijkcentrum Waterkracht – Ruys de Beerenbrouckstraat 106, 7204 MN Zutphen
Wijkcentrum Waterkracht is 20 minuten lopen van station Zutphen, of anders goed bereikbaar per bus of OV-fiets. Er is ook voldoende gratis parkeergelegenheid.
Contact: voor vragen, neem contact op met Jorien via jorien@social-enterprise.nl

Klik hier om je aan te melden.

Dit is een event van LSA Bewoners

0  reacties

Contact

Mail ons via contact@sterkbrabant.nl
Vind jouw contactpersoon in de regio via contact Stérk team

Stérk.Brabant is onderdeel van

Bezoekadres:
Ringbaan-Zuid 44
5022 PN in Tilburg

Meer weten

Aanmelden community   Aanmelden nieuwsbrief

                    

 

Cookie-instellingen